Drugi socijalni programiUSAID DONATORSKI PROGRAM ZA POPLAVLJENA PODRUČJA

14 maja 2014. Srbija, Bosna i Hercegovina i deo Hrvatske su zahvatile strašne poplave, kakve se nisu dogodile više od jednog veka. U naredna četiri dana je palo više kiše nego što je padalo tokom četiri meseca. Oko 100,000 kuća u centralnoj Srbiji je stradalo, a više od 40 mrtvih je registrovano.

 

Kako AgroInvest prevashodno posluje u ruralnim krajevima, odmah smo se priključili Mercy Corps ovom projektu kojim je dodeljivana pomoć žrtvama poplava.

 

Donacija za poslovni oporavak:

 

Visina donacije:

$ 750

$ 1,500

 

Donacija za poslovni oporavak:

Kriterijumi za selekciju:

1) Dobra reputacija biznisa

2) Mikrobiznis kao osnovni izvor prihoda

3) Siromašnije stanovništvo, slično AgroInvestovoj ciljnoj grupi

(max. 5ha zemlje)

4) Sredstva su morala da budu upotrebljena za vreme trajanja projekta

5) Korisnik ne sme da ugrožava životnu sredunu

 

Prioritet u dodeli donacije:

-     Posao kojim rukovodi žena ( 50% donacija)

-     Jedna osoba upravlja poslom

-     Izbeglice (20% donacija)

-     Veća domaćinstva (4 ili više izdržavanih lica )

 

tt1

tt2Naši Socijalni programi su usredsređeni na poboljšanje zdravlja, obrazovanja i ukupnih uslova života za djecu u seoskim područjima u kojima AgroInvest radi.
 

Zadržite ih kod kuće

 

Program “Držite ih kod kuće“ započeo je 2009. godine. Ovaj program je usredsređene isključivo na djecu sa invaliditetima, koja žive u udaljenim područjima i obezbjeđivanju ovoj djeci adekvatnijeg pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama.


Projekat “Držite ih kod kuće” je već započeo u opštini Kragujevac i uskoro će se sprovoditi u drugih 18 opština gdje je AgroInvest aktivan. Ovo je jedini projekat u Srbiji koji je u cjelosti posvećen djeci sa invaliditetima i njihovim porodicama, koji žive u seoskim područjima.


AgroInvest Srbija pružio podršku žrtvama zemljotresa u KraljevuPoslije jakog zemljotresa u srbijanskom gradu Kraljevu i njegovoj okolini,  Agroinvest Srbija je pružio podršku onimakoji su prošli najgore. Ovaj zemljotres je pogodio srbijanski grad Kraljevo i okolni region početkom novembra 2010. godine, ostavljajući za sobom dvije ljudske žrtve i izazivajući ozbiljnu štetu velikom broju škola, a posebno onima u udaljenim područjima. Čak i ako najveći broj škola nije bio potpuno uništen, šteta je bila takva da je bilo samo pitanje vremena kada će zidovi i krovovi pasti i time trajo zatvoriti vrata tih škola.


Kao odgovor na takvu priordnu katastrofu, AgroInvest je sproveo pet projekata u ovoj oblasti, čija  vrijednost iznosi  17.820 američkih dolara, uključujući četiri građevinska projekta i jednu organizovani raspodjelu hrane i higijenskih paketa za najranjivije porodice. Najveći broj građevinskih radova sastojao se od renoviranja plafona i nosećih zidova sa metalnim nosačima, dajući oštećenim zgradama  snažni novi kostur. Sada ove nove četiri zgrade treba da su u stanju da odole zemljotresima čak i veće jačine od onoga koji se desio u novembru. Nadalje, generalni direktor kompanije je lično posjetio klijente / klijentkinje u kraljevačkom području i razgovarao sa njima i AgroInvest-ovim referentima za zajmove, nudeći im novi plan otplate zajmova zbog nesreće koja ih je pogodila.

 


2009. godine njemačka Vlada i AgroInvest sklopili partnerstvo za pomoć djeci sa invaliditetima u Srbiji

 2009. godine, zajednička nastojanja Vlade Njemačke i AgroInvest-a za rezultat su imala sprovođenje tri projekta u šest seoskih područja, a čija je vrijednost premašila 40.000 eura. Korisnici projekta su bili djeca sa invaliditetima.


Djeca u pet škola u selima Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Niša i Užica sada uče u potpuno opremljenim kompjuterskim učionicama. Vlada Njemačke je obezbijedila  40 kompjutera i sredstva za nabavku dodatne opreme i obavljanje neophodnoh popravki  na školskoj infrastrukturi, dok je AgroInvest obezbijedio logistiku i 40 monitora sa ravnim ekranom.


Prije ovoga, Ambasada Njemačke i AgroInvest su obezbijedili jedan kombi Udruženju invalida Kraljeva, gdje 85% djece sa invaliditetima žive u seoskim područjima sa ograničenimpristupm obrazovanju, zdravstvenoj njezi i društvenim aktivnostima  zbog njihove udaljenosti od grada. Ovaj kombi omogućava udruženju da organzuje izlete i druga školsak okupljanja za ovu djecu, i omogućava zdravstvenim radnicima da obavljaju kućne posjete i obezbjeđuju zdravstvenu brigu, a posebno djeci sa ozbiljnim oblicima invaliditeta.

U prvom zajedničkom projektu Ambasade Njemačke i World Vision – AgroInvest-a obezbijeđen je sanitarni sistem i toaleti za osnovnu školu  “Stanimir Veljković Zele” u selu Bojnik blizu Leskovca u Južnoj Srbiji, koji ispunjava potrebe 58 osnovnoškolaca u starosnoj dobi između 6 i 11 godina i 143 predškolsak djeteta, uključujući 42 romske nacionalnosti.

Projekat Nastavnog plana i programa omladinske biblije (Youth Bible Curriculum project)

Kroz naš program duhovnog razvoja pod nazivom Nastavni plan i program omladinske biblije (Youth Bible Curriculum (YBC)), AgroInvest u Srbiji pruža podršku  crkvi  u izradi nastavnog plana i programa za nastavu hrišćanske vjeronauke novoj generaciji i njenim roditeljima. Ovo je vjerski program obrazovanja za djecu starosne odbi od 7 do 14 godina, koja žive u seoskim područjima i sprovodi se u partnerstvu sa  Srpskom pravoslavnom crkvom. Kroz ovaj program smo uticali na nekih 30.000 djece tokom 2008. godine.

 
cha4
Impact of “Youth Bible Curriculum” projects