Program Srećno dijeteDonacija-skolim DSC 0029m DSC 0065mAgroInvest-ov socijalni program pod nazivom Srećno dijete započeo je 2004. godine. Projekti su lokalni i  za cilj imaju poboljšanje zdravlja, obrazovanja i uslova života djece u seoskim zajednicama gdje kompanija posluje.  Od njegovog početka, sprovedeno je preko 700 projekata Srećno dijete u 17 opština, koji su uticali na živote preko 50.000 djece sa ukupnom donacijom u vrijednosti od i 562 hiljade eura eura.

 


Projekti obuhvataju rekonstrukciju škola,  dječjih vrtića, crkava i domova; izgradnju igrališta; instaliranje personalnih računaras i druge opreme za škole; obezbjeđivanje medicinskih sredstava i opreme za liječenje , za djesu sa invaliditetima; i pokrivanje medicinskih / hirurških troškova za djecu oboljelu od bolesti koje zahtijevaju skupo liječenje ili koje su teško izlječive.Vrijednost Projekata Srećno dijete


U 2012.

 

U Srbiji

 

Ponosimo se što smo u 2012. godini organizovali niz aktivnosti u kojima smo svi učestvovali i doprineli da i na ovakav način Agroinvest „diše“ svoju misiju.

 

CarolineSrvratisteCaroline Tsilikounas, CEO Holding kompanije, i njen sin Nicholas, sa zaposlenima u Svratištu (pomoć malim Romima)

 

 

 

 

 

Organizovali smo nekoliko donacija za Svratišta (pomoć malim Romima), zatim nekoliko donacija za Sigurne kuće za žene i decu, žrtve porodičnog nasilja. Pored toga, podržali smo i humanitarnu organizaciju za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju, Dečije srce, Nurdor – nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka i Prihvatilišta za decu sa mentalnim oboljenjima (većina ove dece je bez roditelja).

 

Svi imamo razloga da se osećamo dobro zbog naših zajedničkih aktivnosti, a saradnju sa organizacijama koje pružaju pomoć deci iz socijalno ugroženih grupa planiramo da nastavimo i u 2013.

 

 

U Crnoj Gori

 

Posvećeni smo da poboljšamo životne uslove dece sa specijalnim potrebama, prevashodno iz ruralnih predela. Uspostavili smo saradnju sa nevladinom organizacijom Rastimo zajedno (pomoć deci koja su zaostala u razvoju). U budućnosti planiramo da pružamo još veću podršku deci širom Crne Gore.

 

Bukilica2Marko Bukilica, koordinator nabavke i logistike MonteCredit-a, sa Vanjom Posecki, koordinatorkom NVO-a „Rastimo zajedno“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donacija spirometra za bolnicu u Beranama

 

PotpisivanjePreko Programa Srećno dijete, 14. marta 2012. godine, Monte Credit je donirao spirometar opštoj bolnici  “Dr Nika Labović” u Beranama. Spirometar je medicinsko sredstvo koje se koristi za dijagnostikovanje respiratornih problema kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Kakoje to jedino medicinsko sredstvo ove vrste u sjevernoj Crnoj Gori, ono će poboljšatizdravlje i ukupne uslove života za djecu iz ovog regiona.
Uticaj Programa Srećno dijete

U junu 2010. godine, i u Srbiji i u Crnoj Gori sprovedena je anketa sa ciljem ispitivanja uticaja socijalnog programa Srećno dijete na obrazovanje, zdravlje i društveni život djece. Ova anketa je obuhvatila 62 lica (21 direktora škola, 29 roditelja i rođaka and, 4 nastavnika, 2 trenera, jednog direktora dječjeg vrtića, direktora kultrnog centra, predsjednika lokalne zajednice, jednog seljaka, jednog sveštenika i jednog službenika seoske mjesne zajednice) koji su inicirali ili bili svjedoci projekata koji su uticali na 4.873 djece.


Većina (80%) djece obuhvaćena projektima bili su u starosnoj dobi od 7 do 14 godina. Pored toga, anketa je pokazala da su projekti imali najveći uticaj na obrazovanje  (40%) i zdravlje (30%), ali  i na dodatne aktivnosti (12%), i druge oblasti (11%) kao što su  obezbjeđivanje paketića za Novogodišnju noć, opreme za bebe, opremanja jaslica, karata za dječije pozorište, itd.

 

 cha1

Percentage of impact areas covered by the projectUticaj na obrazovanje

40% od projekata je imalo uticaj na obrazovanje djece. Ovi projekti su ocijenjeni kao 100% pozitivni. Navedeni razlozi su bili: bolji uslovi nastave; finansijska pomoć roditeljima kroz kupovinu udžbenika za djecu; poboljšanje fizičkih aktivnosti i sportskih objekata;  i djeci je omogućeno da stiču novo znaje (pomoć slijepoj djeci kupovinom uređaja, posjećivanje kulturnih i istorijskih spomenika, povećana dostupnost informacija, i razvijanje vještina korišćenja računara).

 
 cha2
HC impact on education


Uticaj na zdravlje djece

30% projekata je imalo uticaj na zdravlje djece, i obuhvatilo aktivnosti kao što su:  nabavka avio-karata, kojom se omogućilo djeci da putuju i prođu liječenje; kupovina naočari za poboljšanje vida;  kupovina šporeta za čvrsto gorivo, za obezbjeđivanje toplijih učionica (time smanjujući rizik od hladnoće po djecu); obezbjeđivanje sredstava za  nabavku slušnih aparata, što je pomoglo normalnu komunikaciju djece sa drugovima / drugaricama i okruženjem; kupovina trakica za dijabetičare, urisnkih trakica i sterilnih flašica za kontrolu šećera u krvi; kupovina ljekova protiv epilepsije,  što je spriječilo grčeve; nabavka  pojasa za djecu sa smetnjama u kretanju; i adaptacija školske fiskulturne sale gdje će djeca biti u mogućnosti da budu fizički aktivna, što je od velikog značaja za njihov razvoj.

 

 cha3
Impact of Happy Child projects on children’s health